Електрична плита б’є струмом. Причини поломки

Іноді трапляється таке, що через певний час після встановлення Вашої нової електроплити, вона починає «кусати» свого господаря, тобто доторкнувшись до корпуса вашого кухонного помічника Ви можете відчути легкий, але такий неприємний удар струмом, особливо при торканні мокрими руками.

Цю проблему потрібно постаратись усунути якомога швидше, адже ця поломка може призвести до серйозних і небезпечних для життя травм. Якщо ви більш-менш розбираєтеся в будові електричної плити і маєте елементарні навички поводження з мультиметром,індикаторною викруткою і розумієте всю небезпечність високих напруг то в принципі проста діагностика буде вам під силу. Якщо необхідні знання у вас відсутні кращим варіантом буде замовити ремонт у професійного майстра прямо на нашому сайті.

Замовити ремонт кухонних плит

Якщо ж Ви вирішили взятися за справу самостійно, тоді пам'ятайте, що необхідно максимально дотримуватися техніки безпеки, внутрішній огляд плити потрібно проводити тільки у вимкненому стані. Якщо плиту буде увімкнено, то з мокрими руками, босоніж або в сирому одязі до плити торкатися небезпечно

Для початку відключіть плити від розетки і огляньте ізоляцію тих проводів які видно без додаткового розбирання. Можливо причина проблеми знаходиться на поверхні.

Якщо ж при зовнішньому огляді нічого незвичайного не виявилося, доведеться розібрати плиту і послідовно відключаючи її вузли. Потрібно продзвонити мультиметром в режимі омметра опір між електродами вилки, щоб замкнутих ланцюгів не залишилося.


  1. Провірим заземлення

Роботою заземлення є запобігання будь-яким можливим витоку струму від її вузлів на корпус.

Заземлення могло перестати виконувати свою функцію з різних причин: окислення клем дроти заземлення, фактор перегріву, надмірна дія ультрафіолету, руйнівний вплив вологи і т.д. Так чи інакше, необхідно перевірити цілісність контуру заземлення і з'ясувати, чи заземлено живлення? Для початку переключивши мультиметр в режим вольтметра, або використавши індикаторну викрутку знайдіть фазний і нульовий виводи розетки. Потім виміряйте опір між нулем розетки і клемою заземлення. Опір не повиннен бути суттєвим.

Також фаза може з'явитися на корпусі плити навіть якщо заземлення в розетці не зламано, але клема вилки не контактує з клемою заземлення розетки. Перевірте це. Нарешті, необхідно буде продзвонити корпус плити і клему заземлення на вилці – опір має бути практично нульовим. Якщо проблема виявиться на даному етапі, електрик зможе її вирішити за незначні кошти.

Електрик на годину замовити

2. Провірим цілісніть ізоляції

Порушення в ізоляції також може стати причиною появи фази на корпусі плити. Ізоляція може бути порушена як в місцях контактів, так і на з'єднувальних дротах.

Контакти провіряють мультиметром вимкнувши плиту, для локалізації витоку фази на корпус і на вузли плити підійде індикаторна викрутка

Будьте обережні та пам'ятайте, що до включеної плити, в процесі роботи індикаторною викруткою, голими руками торкатися не можна!

Виявивши місце витоку фази, далі можна буде легко знайти ту частину плити, всередині якої пробивається фаза, значить дана частина потребує ремонту або заміні.

3. Провіряємо цілісніть ТЕН-ів

Несправні (пробиті) ТЕНи теж можуть стати причиною появи напруги на корпусі плити. Найчастіше починає грішити духовка. ТЕН може нагріватися і працювати майже як завжди, але пробій викличе певний струм через вразливе місце. В цьому випадку необхідно повністю замінити пробитий ТЕН.

4. Чи не пробиває фільтр

Одною з причин появи змінної напруги на корпусі плити може бути пробій конденсатора, покликаного згладити імпульсні перешкоди. Даний конденсатор встановлений поряд з імпульсним блоком живлення, якщо такий є в плиті. Струм пробивається через корпус несправного конденсатора на корпус плити і наводить хоч і не дуже велику, але відчутну напругу. Пробитий конденсатор необхідно замінити.

Електрична плита б’є струмом. Причини поломки зображення 1

Коментарі 0

Угору